Welkom

Iedereen van harte welkom op onze web-log. Wij hebben deze log gemaakt voor familie, vrienden en verder iedereen die graag op de hoogte wil blijven van het verloop van onze adoptie procedure. Naar verwachting zullen wij in de 2e helft van 2010 de gelukkige ouders worden van 1 of 2 kinderen uit DR Congo. Voordat het zover is zal er nog veel gaan gebeuren. Omdat het voor ons onmogelijk is om iedereen persoonlijk op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen zullen we regelmatig het laatste nieuws toevoegen aan deze site. We hopen dat jullie op deze manier met ons mee kunnen leven en uit kunnen zien naar de dag waarop we ons kind of onze kinderen in de armen mogen sluiten.


zondag 22 november 2009

Adoptie zwanger

Hoera, hoera, hoera.

Woensdag 18 november ligt dan eindelijk de zo fel begeerde brief op de deurmat. Al onze documenten zijn vertaald en het dossier is naar DR Congo verstuurd. Dat betekent dat het "echte" wachten op een voorstel is begonnen. Wij zijn adoptie zwanger! Nu maar hopen dat ons geduld niet al te lang op de proef wordt gesteld en dat er snel een telefoontje komt van KT met het voorstel waar we zo intens naar verlangen.

3 opmerkingen:

  1. wat spannend voor jullie.
    We hopen voor jullie dat het voorspoedig mag gaan
    de bevalling.

    liefs Hans en Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spannend hoor!! Hopelijk zijn jullie snel aan de beurt!

    Groetjes
    Carl, Yvon en Tereza

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Koen en Annita,

    Wat een verrassing; de switch naar DR Congo, maar ik snap het wel.
    Ik hoop dat jullie nu snel aan de beurt zijn en kunnen genieten van 1 of 2 kindjes.

    In gedachten ben ik bij jullie.

    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen

Over DR Congo

Democratische Republiek Congo, het vroegere Zaïre, is een land in centraal Afrika en grenst aan Congo-Brazzaville, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan, Oeganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola alsmede de exclave Cabinda van Angola. Het is een voormalige Belgische kolonie. Kongo betekent jager in het Kikongo, één van de oorspronkelijke talen die in het Zuidwesten van Congo wordt gesproken en was eveneens de naam van een prekoloniaal koninkrijk.

Congo ligt in het centraal westelijk deel van
sub-Sahara Afrika. Het wordt doorsneden door de evenaar, een derde ligt ten noorden van de evenaar en twee derden ten zuiden. Congo omvat het grootste deel van het stroomgebied van de rivier de Kongo, welke bijna een miljoen vierkante kilometer bestrijkt en waarbinnen de Livingstonewatervallen zich bevinden.

In Congo-Kinshasa komen er 3 soorten vegetatie voor: Bossavanne
Gras
savanne

Tropisch regenwoud.

Congo-Kinshasa heeft sinds februari 2009 vijfentwintig provincies, en een hoofdstad, Kinshasa. Het land is ongeveer 76 x zo groot als Nederland.

Meer dan 80% van de bevolking is christen, waarvan 50% rooms-katholiek, 30% protestants en 17% behoort tot de diverse inheemse kerkgenootschappen, waaronder de Kimbanguïstische Kerk (ca. 5 miljoen leden). Naast christenen zijn er ook moslims in Congo, hoewel zij slechts een klein deel van de bevolking uitmaken.

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 kent de Democratische Republiek Congo (DR Congo) een geschiedenis van conflicten. In 1994 had het conflict tussen de Hutu’s en Tutsi’s in buurland Rwanda grote impact op DR Congo (toen Zaïre). De regering-Kabila ondersteunde gevluchte Hutu’s, die onder leiding stonden van de militante Hutugroepering Interhamwe. Hierdoor kwamen Tutsi’s in DR Congo in gevaar en vluchtten zij naar Rwanda. Vanaf dat moment was de inmenging van DR Congo in het conflict een feit. Nog steeds zijn de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen een bron van conflict. Het meest recente conflict is ontstaan toen buurlanden Oeganda en Rwanda zich in 1998 tegen de regering Kabila keerden, omdat deze alle leden van de Tutsi bevolkingsgroep uit de regering zette. Congolese rebellengroepen sloten zich bij Oeganda en Rwanda aan. Zo brak er oorlog uit tussen verschillende partijen waarbij meerdere staten betrokken waren. In januari 2001 werd Kabila vermoord en zijn zoon Joseph Kabila nam de macht over. Hij zorgde ervoor dat de Rwandese troepen zich terugtrokken uit Oost-Congo en zette het vredesproces in gang. Desondanks bleven de rebellen actief in grote delen van het land.

In 2002 werd een overgangsregering ingesteld waarin leiders van verschillende partijen de macht deelden. Deze regering was echter te verdeeld om het geweld te kunnen stoppen. In juli 2006 werden de eerste democratische verkiezingen in 45 jaar gehouden. De gekozen president Joseph Kabila staat nu voor de taak om de buitenlandse milities het land uit te krijgen en de rebellen te ontwapenen. Dit levert opnieuw strijd op tussen het regeringsleger en de rebellen. Moord en verkrachting komen op grote schaal voor. Het vredesakkoord van Goma dat in januari 2008 tot stand kwam tussen de regering en de troepen van generaal Nkunda heeft hier niets aan veranderd. De strijd heeft het afgelopen decennium naar schatting vier miljoen slachtoffers geëist en nog eens ruim een miljoen mensen is op de vlucht geslagen.

Kaart Afrika met DR Congo

Kaart Afrika met DR Congo